13 Şubat 2016 Cumartesi

Peynirli ve domatesli patlıcan yemeği

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 soğan
  •  2 diş sarımsak
  •  1 domates 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  •  1 tatlı kaşığı biber salçası Tuz Karabiber Kimyon Fesleğen Kırmızı pul biberKızartmak için
  • Zeytinyağıüzeri için
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir Taze fesleğen




Peynirli ve domatesli patlıcan yemeği hazırlanışı
Peynirli ve domatesli patlıcan yemeği: Patlıcanları alacalı soyup yuvarlak doğrayın. Tuzlu suda bekletip acısını çıkarttıktan sonra iyice kurulayın ve zeytinyağında kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Domates sos için zeytinyağını bir tavada ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelediğiniz domates ve salçaları ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp domates suyunu çekene kadar pişirin. Fazla yağını çektirdiğiniz patlıcanları bir tavaya dizin. üzerine domates sosu ilave edip rendelenmiş beyaz peynir serpin ve ocaktan alın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında peynir eriyene kadar pişirin. Taze fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.Peynirli ve domatesli patlıcan yemeği artık hazır, afiyet olsun.

Yemek Tarifleri: http://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/sebze-yemekleri/peynirli-ve-domatesli-patlican-yemegi-11845#ixzz404eHmrDw

10 Şubat 2016 Çarşamba

Pastane Poğaçası Tarifi


#


  1. 3 yumurtanın akı
  2. 1 paket margarin
  3. 1 su bardağı süt
  4. 1 su bardağı sıvı yağ
  5. 1 paket instant maya
  6. 1 tatlı kaşığı tuz(tuzlu seviliyorsa artırılabilir)
  7. 1 yemek kaşığı şeker
  8. Aldığı kadar un
İçine :
  • Beyaz peynir

Üzerine :
  • 3 yumurtanın sarısı

#





Yıllardır hep pastanelerde yapılan poğaçanın sırrını, yapılışını merak ederdim, kendi evimde yapamadığım için hep içimde ukte olarak kalırdı. Geçen hafta pastanede çalışan arkadaşımı aradım ve ondan tam ölçüsüyle pastane poğaçası ve püf noktalarını öğrendim, ona kendi poğaçamı nasıl yaptığını anlattığımda ise çok güldü, püf noktasını verdiğinde bende kendime güldüm :-)




Şimdi tarifimize geçelim :

Margarin, yumurta akı, tuz ve sıvı yağı krema gibi olana dek elimizle yoğuralım. Ilık süte instant maya ve şekeri ekleyip 15 dk boyunca kabartalım. Karışımın üzerine kabarmış mayamızı dökelim. Aldığı kadar un ilave edip yumuşak yumuşacık bir hamur elde edelim.




PÜF NOKTA : Hamura şekil vermeden önce mayalandırmak büyük bir yanlış. Çünkü mayalanmış hamura tekrar şekil verince mayası olduğu gibi sönüyor, kabarıklığı gidiyor. Şekil verdikten sonra -tepside yaklaşık 40 dk- üzeri kapalı bir şekilde mayalanması gerekiyor. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Parmak uçlarıyla açarak ortasına beyaz peynir dolduralım ve ortada birleştirip ters çevirelim tepsiye dizelim. Hamurun tamamını bitirene kadar tepsinin üzeri örtülü kalsın ve mayalansınlar. Hamur bitince 10 dk daha bekletip üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürelim. Çatalla çizikler yapalım. 180 derece fırında 15-20 dk pişirelim. Fırından çıkarınca yumuşamaları için üzerlerine hemen örtü örtelim. Afiyet olsun.

4 Şubat 2016 Perşembe

Ispanaklı Börek



1 paket yufka (6 tane)
3 tane yumurta
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 şişe soda
Yarım kilo ıspanak
Göz kararı lor peynir
1 su bardağı süt
Damak tadına göre pul biber ve tuz

Ispanaklı Börek Tarifi'nin Yapılışı

Ispanakları yıkıyoruz. İnce İnce doğruyoruz içerisine çökelek biraz pul biber biraz tuz katıp güzelce karıştırıyoruz. Başka bir kapta yumurta, soda ,sıvı yağ ve sütü iyice çırpıyoruz. Tepsiye bir tane yufkayı kenarlarından taşıyacak şekilde yayıyoruz, ikinci yufkayı ortadan ikiye bölüp hazırladığımız harcın içine batırıp böreğin içine gelişi güzel yayıyoruz. Diğer yarısını da aynı şekilde yapıyoruz. Ispanaklı harcın birazını gezdiriyor aynı işlemi ıspanaklı harcı üç kere dökene kadar kadar uyguluyoruz. Dışarıda kalan kısımları içe kapatıp harcı gezdiriyoruz. Bıçakla düzgünce kesip üzerine susam atıp fırına veriyoruz. 220 derecede 25 dakika altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
Ispanaklı Börek

30 Ocak 2016 Cumartesi

Kıyır Poğaca


#
  • 2 yumurta(bi tanesinin sarısı üstüne)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket margarin
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Zeytin(içine)
  • Tuz
  • Alabildiğine un


#

Bütün malzemeleri bir kaba koyun. En son kabartma tozunu koyup üzerine sirkeyi dökün. Yoğurup yarım saat dinlendirin. Sonra iç malzemesini koyup şekil verin. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 180 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.
Kıyır Pogaca

23 Ocak 2016 Cumartesi

Rulo Yaş Pasta


#
  • 6 yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • Yarım su bardağı un
  • 1 paket vanilya

Kreması için;
  • 3 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;
  • 1 paket krem şanti
  • Eritilmiş çikolata

  • #

    Ayrı kaplarda yumurta aklarını ve sarılarını yarı yarıya şekerle köpürene kadar çırpıyoruz. Aklarına sarılarını ekleyerek spatula ile saat yönünde karıştırıyoruz. Un ve vanilyayı eleyerek ekliyoruz yine saat yönünde karıştırıyoruz.

    Yağlı kağıt serili (yağılı kağıdı yağlıyoruz) kare bir tepsiye hamurumuzu döküp her yerine güzelce yayıyoruz önceden 180 derece ısıttığımız fırında 9 dakika pişiriyoruz.

    Üzerine pudra şekeri dökülmüş yağlı kağıda pişen kekimizi ters çevirip onun üzerine de nemli bir bez örtüyoruz. Bunu yapmamızın sebebi kekimizin yağlı kağıttan kolay çıkmasını sağlamak.

    Beş dakika sonra üstteki yağlı kağıdı kekten dikkatlice çıkarıyoruz ve alttaki yağlı kağıtla rulo yapıp 10 dakika bekletiyoruz ki kekimiz rulo şeklini alsın.

    Daha sonra kekimizi açıp kremamızı sürüyoruz, burada önemli olan kekin kenarlarına fazla sürmemek, rulo yaparken taşmaması için.

    Kremanın üzerine çikolata rendesi uç kısmana ise ortadan kestiğimiz muzları dizip pastamızı alttaki yağlı kağıdı yavaş yavaş çıkararak rulo yapıyoruz.

    Rulomuzu strece sarıp 2-3 saat dolapta bekletiyoruz, üzerine kremşantiyi güzelce yayıyoruz, pastamızı benmari usulü erittiğimiz çikolata ile süsleyip dolapta en az 4 saat bekletiyoruz. Aksamdan yapınca daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun.
rulo-yas-pasta

26 Eylül 2015 Cumartesi

Hünkar Beğendi Tarifi


#
Yarım kg kuşbaşı et
1 kg patlıcan
2 tane soğan
3 tane biber
3 tane domates

Beşamel Sos İçin;
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz


#

Hünkar Beğendi yemeğimiz tam da bayram sofralarına yakışacak güzellikte bir yemek.
Patlıcanları tepsiye dizin ve 180-190 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Etler iyice haşlayın. Ben bir saat kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte haşladım.
Soğanları küçük doğrayın ve kavurun.
Biberleri doğrayıp ilave edin.
Domateslerin kabuklarını soyun ve ilave edin.
Tuzunu ve pul biberini ilave edin.
Piştiği zaman altını kapatın.
Beşamel Sos Hazırlanması
Tereyağını eritin.
Unu ilave edin ve kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
Sütü ilave edip, çırpma teli ile karıştırın.
Koyu olursa biraz daha süt ilavesi yapın.
Tuzunu, karabiberini varsa çok az nuskat rendesini ekleyin.
Boza kıvamına geldiği zaman, fırında pişirip küçük doğradığınız patlıcanlar ile harmanlayın.
Servis tabağınıza alın.
Ortasını biraz çukurlaştırıp, domates soslu karışımı dökün.
En üste haşlayıp, tereyağı ile biraz kavurduğunuz kuşbaşı etleri koyun.
Hünkar beğendi yemeğiniz hazır.
Afiyet olsun.

27 Ağustos 2015 Perşembe

Etimek Tatlısı Tarifi



Geçtiğimiz ay bir arkadaş toplantısı için tarif ararken yesilkivi.com adresinde etimek tatlısı tarifine rastladım. Aslında çok sık yemediğim bir tatlı olmasına rağmen görüntü o kadar iştah açıcıydı ki tarifi yapmaya karar verdim. Yiyenlerin yorumlarından ziyade en çokta ben beğendim:) Annemin bu tatlıyı ne kadar çok sevdiğini bildiğim için hemen ona da anlattım. Eminim o da bu tarifi yayınlamamı dört gözle bekliyordur.

Tarifi iki kez denedim ve kendimce bazı değişikliklerde yaptım son halini sizinle paylaşıyorum. Eminim siz de çok memnun kalacaksınız ve tarif defterinizde bir sayfayı da bu nefis tatlıya ayıracaksınız.
#

– 12 adet tuzsuz etimek

Şerbeti için:
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Muhallebisi için:
  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt (200ml)
  • Ceviz ya da Antep fıstığı
#

2 su bardağı sıcak su ile 1,5 su bardağı şekeri minik bir tencereye alarak kaynattım. Kaynamaya başladıktan 5-6 dk. sonra altını kapatarak. Şerbeti 10 dk kadar beklettim.

Eğer şerbeti karamelize edilmiş istiyorsanız önce şekeri tencerede kavurun videoda anlatıldığı gibi üzerine su ekleyerek şerbeti hazırlayabilirsiniz.

Bu arada da genişçe bir borcama 12 tane etimeği güzelce sıraladım. Kepçe yardımı ile şerbeti etimeklerin her yerine gelecek şekilde dağıttım. Etimekler ıslanırken hemen muhallebiyi hazırlamaya başladım.

Tarifin aslında malzemeler 750ml süte göre verilmişti ama ben tepsim geniş olduğu için 1 litre süt ile hazırladım. Eğer sizde küçük bir tepsiye yapıyorsanız etimek sayısına göre malzemenizi ayarlayabilirsiniz.

1 litre sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekledim ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırladım. Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave ederek 2-3 dk kadar daha karıştırdım ve ocağı kapattım. Muhallebi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzelttim.

Krem şantiyi tatlının üzerine dökmeden önce iyice soğuması için tatlıyı beklemeye aldım. Eğer muhallebinin soğumasını beklemezseniz krem şanti eriyerek kötü bir görüntü oluşturur bu nedenle soğuduğundan emin olmadan krem şantiyi eklemeyin.

Soğuyan tatlının üzerine 1 su bardağı süt ile hazırladığım krem şantiyi hazırlayarak sürdüm. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına kaldırdım.

Bu tatlıyı bir gün buzdolabından beklettikten sonra servis etmelisiniz. Üzerine tercihinize başlı olarak ceviz ya da antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..