- 3 yumurtanın akı
- 1 paket margarin
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz(tuzlu seviliyorsa artırılabilir)
- 1 yemek kaşığı şeker
- Aldığı kadar un
- Beyaz peynir
Üzerine :
Yıllardır hep pastanelerde yapılan poğaçanın sırrını, yapılışını merak ederdim, kendi evimde yapamadığım için hep içimde ukte olarak kalırdı. Geçen hafta pastanede çalışan arkadaşımı aradım ve ondan tam ölçüsüyle pastane poğaçası ve püf noktalarını öğrendim, ona kendi poğaçamı nasıl yaptığını anlattığımda ise çok güldü, püf noktasını verdiğinde bende kendime güldüm :-)
Şimdi tarifimize geçelim :
Margarin, yumurta akı, tuz ve sıvı yağı krema gibi olana dek elimizle yoğuralım. Ilık süte instant maya ve şekeri ekleyip 15 dk boyunca kabartalım. Karışımın üzerine kabarmış mayamızı dökelim. Aldığı kadar un ilave edip yumuşak yumuşacık bir hamur elde edelim.
PÜF NOKTA : Hamura şekil vermeden önce mayalandırmak büyük bir yanlış. Çünkü mayalanmış hamura tekrar şekil verince mayası olduğu gibi sönüyor, kabarıklığı gidiyor. Şekil verdikten sonra -tepside yaklaşık 40 dk- üzeri kapalı bir şekilde mayalanması gerekiyor. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Parmak uçlarıyla açarak ortasına beyaz peynir dolduralım ve ortada birleştirip ters çevirelim tepsiye dizelim. Hamurun tamamını bitirene kadar tepsinin üzeri örtülü kalsın ve mayalansınlar. Hamur bitince 10 dk daha bekletip üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürelim. Çatalla çizikler yapalım. 180 derece fırında 15-20 dk pişirelim. Fırından çıkarınca yumuşamaları için üzerlerine hemen örtü örtelim. Afiyet olsun.
- 3 yumurtanın sarısı
Yıllardır hep pastanelerde yapılan poğaçanın sırrını, yapılışını merak ederdim, kendi evimde yapamadığım için hep içimde ukte olarak kalırdı. Geçen hafta pastanede çalışan arkadaşımı aradım ve ondan tam ölçüsüyle pastane poğaçası ve püf noktalarını öğrendim, ona kendi poğaçamı nasıl yaptığını anlattığımda ise çok güldü, püf noktasını verdiğinde bende kendime güldüm :-)
Şimdi tarifimize geçelim :
Margarin, yumurta akı, tuz ve sıvı yağı krema gibi olana dek elimizle yoğuralım. Ilık süte instant maya ve şekeri ekleyip 15 dk boyunca kabartalım. Karışımın üzerine kabarmış mayamızı dökelim. Aldığı kadar un ilave edip yumuşak yumuşacık bir hamur elde edelim.
PÜF NOKTA : Hamura şekil vermeden önce mayalandırmak büyük bir yanlış. Çünkü mayalanmış hamura tekrar şekil verince mayası olduğu gibi sönüyor, kabarıklığı gidiyor. Şekil verdikten sonra -tepside yaklaşık 40 dk- üzeri kapalı bir şekilde mayalanması gerekiyor. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım. Parmak uçlarıyla açarak ortasına beyaz peynir dolduralım ve ortada birleştirip ters çevirelim tepsiye dizelim. Hamurun tamamını bitirene kadar tepsinin üzeri örtülü kalsın ve mayalansınlar. Hamur bitince 10 dk daha bekletip üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürelim. Çatalla çizikler yapalım. 180 derece fırında 15-20 dk pişirelim. Fırından çıkarınca yumuşamaları için üzerlerine hemen örtü örtelim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder