- 2 su bardağı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 5-6 sap taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 büyük diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı nane
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 büyük limon
- Pul biber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Zeytinyağı
- (Fazla acı sevmeyen tatlı salça kullansın ve hafif acı olmasını isterseniz pul biber atın)
- (Ekşiliğini tadarak nar ekşisi ile de ayarlayabilirsiniz)
- ( Baharat miktarını dilediniz gibi artırıp azaltabilirsiniz)
- (Mercimek ve bulgur ayarını azaltıp çoğaltabilirsiniz)
Mercimek bir tencereye alınır. Üstüne 3-4 Kalın parmak geçecek kadar su eklenir ve orta ateşte kaynatılmaya ve suyunu çekmeye bırakılır.
Suyunu çeken mercimeklere bulgur eklenir 2 kere karıştırılıp ağzı kapanır 10 dk beklenir. Bu sırada tavaya bolca (7-8) yemek kaşığı kadar zeytinyağ eklenir. İnce doğranmış soğan ,salça ve sarımsak kavrulur ve mercimeklerin üzerine eklenir. Baharatlar, limon ,ince doğranmış maydanoz,taze soğan hepsi karışım kabına eklenir ve güzelce yoğrulur. Köfte şekli verilir ve 30 dk dinlendirilir. Ekşiliği az gelirse yerken de limon veya nar ekşisi koyabilirsiniz, ayrıca yoğururken çok kuru olursa zeytin yağı takviyesi yapın ve şekil verirken elinizi sürekli ıslatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder